Τι λάπτοπ να πάρω

Τι λάπτοπ να πάρω

Θέλεις να αγοράσεις καινούργιο laptop; Σίγουρα θα έχεις προβληματιστεί και αναρωτιέσαι “τι λάπτοπ να πάρω“; Έχεις μπερδευτεί με την τεράστια ποικιλία που υπάρχει και δεν ξέρεις ποιο είναι το κατάλληλο; Ενώ ακόμα δεν είσαι βέβαιος για το αν το καινούργιο laptop που θα αγοράσεις θα μπορεί να ανταπεξέλθει στις εργασίες που θέλεις να κάνεις με αυτό.

Πάμε να δούμε τι πρέπει να σκεφτείς πρώτα για την αγορά λάπτοπ και τι να επιλέξεις αν έχεις την απορία, τι λάπτοπ να πάρω.

Εν έτει 2021 η τεχνολογία των λάπτοπ έχει πραγματοποιήσει τεράστια άλματα, ειδικά τα τελευταία 5 χρόνια. Πολύ πιθανά, αυτή είναι η ηλικία του παλιού σου laptop και γι’ αυτό τον λόγο είσαι έτοιμος να αγοράσεις καινούργιο.

Στο άρθρο αυτό θα σου λύσουμε όλες τις σχετικές απορίες ώστε να επιλέξεις το καλύτερο λάπτοπ για τις ανάγκες σου. Δείτε ακόμα αυτό το άρθρο και διάβασε γιατί πρέπει να αποφεύγουμε όσο μπορούμε τα φθηνά laptop.

Οι παράγοντες τους οποίους θα πρέπει να λάβεις υπόψη για την αγορά λάπτοπ είναι σχετικά απλοί. Όλα τα καινούργια λάπτοπ μπορούν να συνδέονται ασύρματα στο internet, να παίζουν παιχνίδια -κάποια από αυτά σε χαμηλές αναλύσεις.

Ακόμα, όλα τα νέα λάπτοπ από το πιο φθηνό ως το πιο ακριβό μπορούν να επεξεργαστούν κείμενα, να μπαίνουν στο facebook και στα υπόλοιπα social media.

Η συντριπτική πλειοψηφία των νέων laptops τρέχουν λειτουργικό σύστημα windows, ενώ θα βρείτε στην αγορά μερικά μοντέλα chromebooks. Αν θέλετε να δαπανήσετε περισσότερα χρήματα τότε μπορείτε να στραφείτε στην αγορά ενός apple με λειτουργικό macOS.

Τύποι των laptop και λειτουργικό σύστημα

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να αποφασίσετε είναι τι λάπτοπ να πάρω και με ποιο λειτουργικό σύστημα. Το λειτουργικό σύστημα σε ένα λάπτοπ θα το χρησιμοποιείτε καθημερινά. Είναι το εργαλείο σας και θα πρέπει να είναι συμβατό με τα προγράμματα που ήδη ξέρετε να χρησιμοποιείτε.

Αν θέλετε κάτι που θα είναι 100% συμβατό τότε επιλέξτε λάπτοπ με λειτουργικό windows. Αν όμως το προηγούμενο λάπτοπ είναι mac τότε θα πρέπει να επιλέξετε κάποιο αντίστοιχο διότι τα προγράμματα δεν είναι όλα 100% συμβατά.

Είναι όμως τα παράγωγά τους, δλδ τα κείμενα από το word μπορούν να ανοίξουν σωστά και να λειτουργήσουν σωστά από όλα τα λειτουργικά συστήματα και τις παραπλήσιες εφαρμογές.

Η τελευταία κατηγορία λειτουργικού είναι τα λάπτοπ chromebooks. Είναι οικονομικά και υποστηρίζουν όλες τις απλές καθημερινές χρήσεις.

Τι λάπτοπ να πάρω; Με λειτουργικό windows;

Όπως γράψαμε πιο πάνω είναι τα πιο κοινά λάπτοπ που θα βρείτε στην Ελληνική αγορά και είναι ίσως η πιο συχνή επιλογή για αγορά λάπτοπ. Η ποικιλία είναι τεράστια και απαριθμεί δεκάδες μοντέλα.

Η τελευταία έκδοση του λειτουργικού windows 10 είναι σταθερή και πλέον είναι συμβατή με όλες τις άλλες συσκευές σας, όπως για παράδειγμα τα tablets. Για λόγους ευκολίας θα βρείτε στην ελληνική αγορά λάπτοπ με touchscreen.

Πολλά από αυτά διαθέτουν μπαταρίες για μεγαλύτερη αυτονομία. Με λίγο ψάξιμο μπορείτε να βρείτε το καλύτερο λάπτοπ μέχρι 500 ευρώ, όπως αυτό εδώ.

Τι λάπτοπ να πάρω; Mε λειτουργικό Google OS; Chromebooks.

Το νέο λειτουργικό σύστημα της google το Google OS είναι εύκολο στην χρήση και απλό. Έχει σχεδιαστεί από την αρχή και είναι ιδανικό για χρήση στο internet. Τρέχει όλες τις εφαρμογές της google, όλες τις εφαρμογές του facebook και είναι συμβατό με το twitter, το instagram και άλλες.

Ως λειτουργικό είναι πολύ ελαφρύ και μπορεί να τρέξει πολύ άνετα ακόμα και σε μικρούς επεξεργαστές (cpu), ενώ παράλληλα η μνήμη ram δεν κολλάει, εκτός αν τρέχουν ταυτόχρονα πολυάριθμες εφαρμογές.

Ένα Chromebook είναι ιδανική αγορά. Το μόνο πρόβλημα που θα συναντήσετε και αυτό για τους πιο ψαγμένους χρήστες είναι ότι έχει πολύ περιορισμένο hardware.

Τι λάπτοπ να πάρω; Με λειτουργικό MacOS; Apple Laptop.

Η Apple σχεδιάζει το λειτουργικό σύστημα ώστε να έχει τη βέλτιστη απόδοση στο δικό της hardware. Αυτό από μόνο του το κάνει ιδανικό. Σε γενικές γραμμές η φιλοσοφία της Apple στα laptop είναι να τα σχεδιάζει με γνώμονα την εύκολη και απρόσκοπτη χρήση.

Αν είστε χρήστης windows και θέλετε να μεταπηδήσετε σε ένα apple laptop πχ το Macbook pro ή το Mac Air τότε στην αρχή θα δυσκολευτείτε λίγο μέχρι να καταλάβετε πως λειτουργεί, αλλά μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα η λειτουργία του θα σας φαίνεται παιχνίδι και ίσως δεν θα γυρίσετε ποτέ πίσω στα windows.

Η αγορά λάπτοπ με MacOS είναι ιδανική αν θέλετε να αλλάξετε τον τρόπο που εργάζεστε με το laptop.

Τι μάρκα λάπτοπ να πάρω; Η ποιότητα και η εγγύηση είναι σημαντικά;

Στην αγορά λάπτοπ υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός, σχεδόν όλες οι εταιρίες και οι μάρκες δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους ώστε να σχεδιάζουν και να διαθέτουν καλύτερα λάπτοπ από τους ανταγωνιστές τους.

Οι συμβουλές για αγορά λάπτοπ βάσει μάρκας και κατασκευαστή είναι δύο. Η πρώτη συμβουλή για την αγορά λάπτοπ είναι να διαθέτει όσο το δυνατόν περισσότερα χρόνια εγγύησης.

Αν δεν διαθέτει πάνω από δυο η τρία χρόνια τότε εξετάστε αν η εταιρία προσφέρει πακέτο επέκτασης εγγύησης για λάπτοπ. Είναι σημαντικό να δαπανήσετε αυτά τα χρήματα, διότι σε περίπτωση βλάβης το κόστος θα είναι πολλαπλάσιο.

Κάποιες φορές ίσως και να ξεπεράσει το κόστος για την αγορά νέου φθηνού λάπτοπ.

Η δεύτερη συμβουλή αφορά τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένα καλό λάπτοπ, δηλαδή αν είναι ιδανικό για τη χρήση που το θέλετε. Το λάπτοπ που είναι καλό για άλλους ίσως να μην καλύψει τις δικές σας ανάγκες.

Δώστε βάση όμως στην ποιότητα κατασκευής και κάντε μια αναζήτηση στο google για τυχόν πρόβλημα που αφορούν την ποιότητα. Δες εδώ τι χαρακτηρίζει τα αξιόπιστα laptops.

Να αγοράσω λάπτοπ με μικρή ή μεγάλη οθόνη;

Αφού αποφασίσατε τι είδους λειτουργικό (os) θα έχει το το λάπτοπ που θα αγοράσετε το 2017, ας περάσουμε στο μέγεθος της οθόνης. Βασική προϋπόθεση εδώ είναι η μετακίνηση.

Όσο μεγαλύτερη είναι η οθόνη του λάπτοπ, τόσο αυξάνεται το βάρος του. Αν είστε μαθητής ή σπουδαστής, ένα laptop με μεσαία οθόνη είναι ιδανικό. Αν είστε σχεδιαστής, αλλά το laptop θα βρίσκεται συνέχεια στο γραφείο η καλύτερη λύση είναι ένα laptop με μεγάλη οθόνη.

Η συμβουλή μας είναι η εξής: το καλύτερο λάπτοπ μέχρι 500 ευρώ θα πρέπει να διαθέτει οθόνη από 10 έως 14 ίντσες στις περισσότερες περιπτώσεις.

Μπαταρία λάπτοπ, ποια είναι ιδανική;

Αν επιλέξετε λάπτοπ με μεγάλο επεξεργαστή, πολλή μνήμη και όχι με SSD δίσκο τότε να ξέρετε ότι η αυτονομία θα είναι μικρότερη. Ακόμα και με τις ρυθμίσεις δεν θα δείτε τεράστιες αλλαγές στην αυτονομία του μηχανήματος.

Μετά την αγορά του νέου λάπτοπ θα πρέπει να φορτίζετε σωστά την μπαταρία, όπως περίγραφε το άρθρο εδώ, για να κρατήσει περισσότερους μήνες.

Σε γενικές γραμμές η συμβουλή μας είναι να επιλέξετε laptop με τουλάχιστον μέτρια αυτονομία, αλλά να διαθέτει δίσκο SSD διότι οι συγκεκριμένοι δίσκοι, όπως θα διαβάσετε εδώ, έχουν αυξημένη ταχύτητα και βοηθούν στην αυτονομία.

Να αγοράσω λάπτοπ με μεγάλη μνήμη RAM;

Αν ένα laptop ή tablet έχει μεγάλη μνήμη RAM τότε θα μπορεί να τρέξει περισσότερα προγράμματα την ίδια στιγμή. Η επιλογή της RAM έχει να κάνει με το πόσα προγράμματα θα έχετε ανοιχτά και με πόσα θέλετε να δουλεύετε.

Κάντε ένα πείραμα όπως το παρακάτω δια να δείτε πως θα υπολογίσετε την ελάχιστη απαραίτητη μνήμη. Ανοίξτε τον σταθερό σας υπολογιστή ή το παλιό σας λάπτοπ και αρχίστε να δουλεύετε κανονικά.

Μετά από κάποια ώρα χρήσης δείτε μέσα από το λειτουργικό σύστημα πόση μνήμη έχετε καταναλώσει. Τόση περίπου χρειάζεστε και με αυτό το κριτήριο θα επιλέξετε την μνήμη RAM στο καινούργιο λάπτοπ.

Έτσι με αυτό τον τρόπο δεν θα αγοράσετε μνήμη που δεν θα σας χρειαστεί. Διαβάστε εδώ τι είναι η μνήμη RAM και σε τι είναι χρήσιμη στο λάπτοπ ή στο tablet.

Επίλογος

Με αυτό το άρθρο προσπαθήσαμε να λύσουμε την απορία στην ερώτηση “Τι λάπτοπ να πάρω”. Μπήκαμε στην θέση του νέου αγοραστή και προσπαθήσαμε να απαντήσουμε στις βασικές πρώτες απορίες. Αν έχετε κάποια ερώτηση ή πρόταση θα χαρούμε να τη διαβάσουμε στα σχόλια.

2 Απαντήσεις

  1. Το Asus E410MA λέω να το αγοράσω, αξίζει για ιντερνετ και κείμενα στο word; Από μπαταρία πως τα πάει, έχει αυτονομία ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *