Φόρτιση Laptop και πως να φορτίσετε σωστά

Φόρτιση Laptop και πως να φορτίσετε σωστά

Χωρίς να έχουν ιδιαίτερη σημασία οι εργασίες που εκτελείτε με το Laptop σας η μπαταριά πάντα θα αδειάζει .Φυσικά μετά από αρκετούς κύκλους φόρτισης. Θα παρατηρήσετε ότι η μπαταρία αρχίζει να αποθηκεύει όλο και λιγότερη ενέργεια. Τι συμβαίνει με την φόρτιση του laptop;

Φόρτιση laptop, τι πρέπει να προσέξετε

Το ποσοστό φόρτισης που απεικονίζεται στο εικονίδιο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Μακροχρόνια το αποτέλεσμα είναι να, χρειαστείτε καινούργια μπαταρία για το Laptop. Συνήθως η μπαταρία χρειάζεται αλλαγή σε περίπου ένα – με ενάμισι χρόνο αλλά υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί αλλαγή σε μερικούς μήνες.

Κάποιες φορές μπορεί όμως να φταίει και ο ίδιος ο φορτιστής. Όταν για παράδειγμα συνδέουμε τον φορτιστή με το laptop μπορεί να το φορτίζει για μερικά δευτερόλεπτα η λεπτά αλλά μετά μπορεί να διακόπτει την λειτουργία του λόγο βλάβης.

Σε αυτήν την περίπτωση θα χρειαστείτε ένα νέο φορτιστή για το laptop η αν δεν θέλετε να δαπανήσετε πολλά χρήματα μπορείτε να αγοράσετε αυτόν τον universal φορτιστή για Laptop που θα βρείτε εδώ με το μικρό κόστος των 20€ – 30€.

Από τι επηρεάζεται η φόρτιση laptop

H φόρτιση παίζει σημαντικό ρόλο στη διάρκεια ζωής της μπαταρίας σε οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή που περιέχει μπαταρίες, ωστόσο η φόρτιση στο laptop είναι ακόμα πιο σημαντική .

Ένας σωστός και προσεκτικός τρόπος φόρτισης μπορεί να επηρεάσει θετικά την απόδοση και τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, εξασφαλίζοντας έτσι την απρόσκοπτη χρήση του laptop για περισσότερο χρόνο. Ας ρίξουμε μια ματιά σε τρεις βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν τη φόρτιση ενός laptop.

Τροφοδοσία από τον φορτιστή: Ο φορτιστής του laptop παρέχει την απαραίτητη ενέργεια για τη φόρτιση της μπαταρίας. Ο φορτιστής συνδέεται συνήθως σε μια πρίζα και μεταφέρει το ηλεκτρικό ρεύμα στο laptop. Κατά τη φόρτιση, ο φορτιστής μετατρέπει την εναλλασσόμενη τάση ρεύματος (AC) 220V σε συνεχή τάση ρεύματος (DC), η οποία χρησιμοποιείται για να φορτίσει τη μπαταρία του laptop.

Ο διαχειριστής φόρτισης: Ο διαχειριστής φόρτισης είναι μια ηλεκτρονική συσκευή που ελέγχει τη διαδικασία φόρτισης της μπαταρίας. Αναγνωρίζει την κατάσταση της μπαταρίας, όπως το επίπεδο φόρτισης και τη θερμοκρασία, και προσαρμόζει το ρεύμα φόρτισης ανάλογα.

Ο διαχειριστής φόρτισης επίσης προστατεύει τη μπαταρία από υπερφόρτωση, υπερθέρμανση και βραχυκυκλώματα, διατηρώντας έτσι την ασφάλεια του laptop κατά τη διάρκεια της φόρτισης.

Αυτονομία της μπαταρίας: Μια φορητή συσκευή χρησιμοποιεί τη μπαταρία της για να λειτουργήσει όταν δεν υπάρχει πρόσβαση σε ηλεκτρική παροχή. Κατά τη φόρτιση, η ενέργεια αποθηκεύεται στη μπαταρία και μετατρέπεται σε χημική ενέργεια που μπορεί να απελευθερωθεί κατά τη διάρκεια της χρήσης.

Η αυτονομία της μπαταρίας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η χωρητικότητα της μπαταρίας, η κατανάλωση ενέργειας του laptop και η ρύθμιση της φωτεινότητας της οθόνης. Επομένως, η φόρτιση είναι αναγκαία για να διατηρηθεί η αυτονομία του laptop και να διασφαλιστεί η συνεχής λειτουργία του χωρίς πρόβλημα.

Γιατί δεν φορτίζει το laptop;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ένα laptop ενδέχεται να μην φορτίζει σωστά. Ο πρώτος και πιο κοινός λόγος είναι η βλάβη του φορτιστή. Ο φορτιστής μπορεί να έχει υποστεί ζημιά ή να μην λειτουργεί σωστά λόγω κακής συνδεσμολογίας, καλωδίων που έχουν φθαρεί ή εσωτερικών προβλημάτων.

Ένας δεύτερος λόγος μπορεί να είναι η βλάβη στην μπαταρία του laptop. Αν η μπαταρία έχει εξαντληθεί ή έχει υποστεί ζημιά, το laptop ενδέχεται να μην μπορεί να φορτίσει πλήρως ή καθόλου.

Επιπλέον, ενδεχομένως να υπάρχουν προβλήματα με την υποδοχή φόρτισης στο laptop, όπως υπολειπόμενα απολείμματα ή βλάβες στους ακροδέκτες, τα οποία εμποδίζουν την κανονική φόρτιση της συσκευής.

Πέραν των προαναφερθέντων αιτίων, είναι επίσης δυνατόν να υπάρχουν άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τη φόρτιση του laptop. Για παράδειγμα, ένα πρόβλημα στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος μπορεί να επηρεάσει την απόδοση του φορτιστή.

Πως να φορτίσεις σωστά το Laptop

Η φόρτιση laptop με τον σωστό τρόπο έχει πολλά οφέλη για την απόδοση και τη διάρκεια ζωής της συσκευής. Καταρχήν, η σωστή φόρτιση επιτρέπει στην μπαταρία του laptop να διατηρήσει την υγεία της.

Πολλοί κατασκευαστές laptop χρησιμοποιούν την τεχνολογία λιθίου-ιόντων για τις μπαταρίες τους, η οποία είναι ευαίσθητη στην υπερβολική φόρτιση ή εκφόρτιση. Φορτίζοντας το laptop σωστά, με συχνά μικρά φορτία και αποφεύγοντας την πλήρη εκφόρτιση, μπορείτε να παρατείνετε την διάρκεια ζωής της μπαταρίας και να αποφύγετε την απώλεια χωρητικότητας της.

Επιπλέον, η σωστή φόρτιση βοηθά στη διατήρηση της απόδοσης του laptop. Όταν φορτίζετε το laptop σωστά, η μπαταρία παρέχει στη συσκευή αρκετή ενέργεια για να λειτουργεί σε πλήρη ισχύ. Αντίθετα, όταν η μπαταρία είναι χαμηλή και η συσκευή λειτουργεί με χαμηλή ισχύ ή σε λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας, η απόδοση του laptop μπορεί να μειωθεί σημαντικά.

Επομένως, φορτίζοντας το laptop σωστά, μπορείτε να διατηρήσετε την απόδοση της συσκευής σε υψηλά επίπεδα και να εκμεταλλευτείτε πλήρως την ισχύ του. Ελάτε λοιπόν να δούμε μερικούς τρόπους σωστής φόρτισης του Laptop με τους οποίους θα αυξήσουμε τον χρόνο αποφόρτισης της μπαταρίας.

1. Ποτέ μην αφήνετε το Laptop συνδεδεμένο στον φορτιστή για πολλές ώρες. Είναι ανώφελο, διότι και ενέργεια σπαταλάτε αλλά κουράζετε περισσότερο την μπαταρία και τα κυκλώματα φόρτισης. Διότι το ηλεκτρονικό κύκλωμα κάνει συνεχείς φορτίσεις στην μπαταρία αλλά αποφορτίσεις για να κρατήσει τα επίπεδα της θερμοκρασίας χαμηλά.

2. Να ξεκινάτε την φόρτιση μονό όταν τα επίπεδα της μπαταρίας είναι μεταξύ του 10% – 15% . Αυτά είναι τα ποιο χαμηλά επίπεδα που μπορείτε να φορτίσετε την μπαταρία γρήγορα και σωστά. Ταυτόχρονα όμως θα πετύχετε να την φορτίσετε σχεδόν στο ανώτατο όριο της.

3. Να φορτίζετε το Laptop μέχρι το επίπεδο που η μπαταρία είναι γεμάτη , στο 100% . Ανατρέξτε στο βιβλιαράκι με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Εκεί θα αναγράφει τον χρόνο που χρειάζεται για να φορτίσετε σωστά την μπαταρία ενώ ρίξτε και καμία ματιά στο ποσοστό φόρτισης.

4.. Αποφύγετε να δουλεύετε το Laptop όσο είναι συνδεμένο με τον φορτιστή. Όσο το Laptop φορτίζει και ο χρήστης κάνει διάφορες εργασίες η ενέργεια δεν είναι σταθερή και πιθανά να εμφανιστούν προβλήματα αλλά και λάθος ενδείξεις στα επίπεδα πληρότητας φόρτισης.

Δοκιμάστε να ακολουθήσετε τα παραπάνω και είμαστε βέβαιοι ότι θα κερδίσετε αρκετούς μήνες αυτονομίας . Σημειώστε ότι οι παραπάνω τρόποι δεν μπορούν να επαναφέρουν μια μπαταρία με χαμηλά επίπεδα φόρτισης στην αρχική της κατάσταση.

6 Απαντήσεις

  1. Το λαμπάκι στον φορτιστή έχει σταματίσει να ανάβει και η μπαταρία δείχνει 0%, τι πρέπει να κάνω;

    1. Κατά πάσα πιθανότητα έχεις χαλασμένο τον φορτιστή.

  2. η μπαταρια μου κραταει γυρω στο 5ωρο ειναι φυσιολογικο ηυπαρχει περιπτωση να ειναι ελλατωματικο γιατι ειναι καινουργιο.

    1. Φιλε μου και εμενα στο δικό μου γύρω στις 5 ώρες κρατα. Νομιζω οτι ειναι οκ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *