Οθόνη laptop δεν ανάβει
Ξαφνικά πατάς το κουμπί power on του laptop ή του Macbook και διαπιστώνεις ότι στην οθόνη laptop δεν ανάβει κάτι και δεν δείχνει τίποτα. Αυτό είναι ένα από τα πιο κλασικά προβλήματα που μπορεί να συναντήσεις στην αγαπημένη συσκευή, τον φορητό υπολογιστή σου.
Πως όμως μπορείς να λύσεις αυτό το πρόβλημα και γιατί είναι σημαντικό να το διαχωρίσεις; Ο διαχωρισμός είναι απαραίτητος ώστε να καταλάβεις που οφείλεται το πρόβλημα. Είναι δηλαδή είναι
άλλο πρόβλημα αν δεν ανάβει η οθόνη του λαπτοπ και άλλο πρόβλημα αν δεν βλέπεις κάτι στην οθόνη διότι δεν κάνει boot το λειτουργικό σύστημα.
Πρέπει ουσιαστικά να διαχωρίσεις αν τελικά η οθόνη του laptop δεν ανάβει ή όλο το laptop δεν ξεκινά λόγο πχ χαλασμένου σκληρού δίσκου η λειτουργικού συστήματος. Είναι και τα 2 εντελώς διαφορετικά προβλήματα που ακολουθούν διαφορετικοί τρόποι διόρθωσης.
οθόνη του laptop δεν ανάβει
Πάμε λοιπόν να ξεχωρίσουμε το, δεν ανάβει η οθόνη του laptop ή δεν ανοίγει το laptop. Σε προηγούμενο άρθρο “Δεν ανοίγει το laptop” είχαμε περιγράψει αναλυτικά τι πρέπει να κάνουμε σε τέτοιες περιπτώσεις. Για να ξεκινήσει σωστά η διαδικασία φόρτωσης του λειτουργικού συστήματος και η λειτουργία του.
Πρόσθετα είχαμε δώσει αρκετά tips για το πως θα το διορθώσετε αυτό χωρίς να κάνετε επισκέψεις στο service. Επίσης είχαμε δώσει φρέσκες συμβουλές στο “Δεν ανοιγει το Macbook” αν διαθέτουμε φορητό υπολογιστή της Apple.
‘Όμως δεχτήκαμε αρκετά σχόλια από χρήστες. Διότι μερικοί δεν κατάλαβαν την διαφορά για τα διαφορετικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τα Laptops και που τελικά συνοψίζονται ως εξής :
1. Δεν ανάβει η οθόνη ενώ το λειτουργικό φορτώνει και λειτουργεί κανονικά . Αυτό δηλώνει πρόβλημα στην οθόνη.
1α. Δεν ανάβει η οθόνη ενώ το λειτουργικό φορτώνει και λειτουργεί κανονικά . Εκτός του παραπάνω, μπορεί να αφορά και την απενεργοποίηση της οθόνης με τον συνδυασμό πλήκτρων Fn.
2. Έχει βλάβη το λειτουργικό δεν φορτώνει με συνεπεία η οθόνη, χωρίς να είναι προβληματική δεν δείχνει τίποτα. Η κατάσταση αυτή αντικατοπτρίζει πρόβλημα στο υπόλοιπο hardware , πλην της οθόνης.
3. Πατάμε το κουμπί εκκίνησης του laptop και δεν ανάβει κάποιο σχετικό λαμπάκι ένδειξης και δεν φορτώνει ή εκκινεί καθόλου σαν συσκευή.
Αν λοιπόν η οθόνη laptop δεν ανάβει, θα πρέπει να δούμε πρώτα τα συμπτώματα και να σιγουρευτούμε για αυτά. Πατάμε το κουμπί On στο Laptop και πρέπει να παρατηρήσουμε το εξής. να δούμε αν ανάβουν
διάφορα ενδεικτικά led εκκίνησης. Αν ανάβουν θα πρέπει να δούμε αν η οθόνη είναι ικανή να λειτουργήσει. Άσχετα με το αν είναι χαλασμένη ή οχι (1 και 1α). Πολλές φορές λόγο του ότι δεν βλέπουμε την αρχική οθόνη των windows κατά την εκκίνηση, θεωρούμε ότι δεν ανάβει η οθόνη του laptop. Εδώ είναι το λάθος στην διάγνωση του προβλήματος. Ενώ στην ουσία η οθόνη λειτουργεί αλλα το υπόλοιπο σύστημα δεν είναι ικανό να ακολουθήσει την διαδικασία boot. Θεωρούμε ότι έχουμε μια οθόνη laptop με βλάβη.
Σε μια φυσιολογική λειτουργία του laptop μας όταν θα πατήσουμε το κουμπί Power on , η σειρά με την οποία θα πρέπει να δούμε “κατι” στην οθόνη είναι η εξής . Πρώτα θα εμφανιστεί
στην οθόνη το λογότυπο της εταιρίας που έχει κατασκευάσει το Laptop πχ Apple, HP, lenovo, Acer, Samsung κτλ . Αμέσως μετά θα εμφανιστεί το λογότυπο των windows που φορτώνουν
εκείνη την στιγμή.
Σε κάποιες εταιρίες τώρα τελευταία μπορεί να εμφανίζεται το λογότυπο του κατασκευαστή μαζί με την μπάρα φόρτωσης του λειτουργικού. Είτε είναι Macos, linux ή Windows.
Όμως παρότι έχουμε δει την διαδικασία φόρτωσης στο laptop και μάλιστα πολλές φορές. Όταν πατάμε το κουμπί εκκίνησης δεν βλέπουμε αυτά τα λογότυπα καθόλου και θεωρούμε ότι
η οθόνη laptop δεν ανάβει. Όμως στην πραγματικότητα είναι ικανή να ανάψει αλλά δεν έχει κάτι να δείξει διότι έχει πρόβλημα το λειτουργικό σύστημα και δεν φορτώνει.
Βάση αυτού του γεγονότος λοιπόν θεωρούμε ότι η οθόνη του λαπτοπ έχει το πρόβλημα αλλά στην πραγματικότητα απλά δεν φορτώνει το λειτουργικό!
Πώς θα μάθουμε αν η οθόνη είναι χαλασμένη
1. Είσοδος στο BIOS. Ο πρώτος τρόπος είναι να εκμεταλλευτούμε την επιλογή bios Που έχουν όλοι οι φορητοί υπολογιστές , πλην των Macbook. Τι θέλουμε δηλαδή σε αυτήν την περίπτωση.
Να τσεκάρουμε αν η οθόνη του λαπτοπ έχει το πρόβλημα ή τελικά είναι κάτι άλλο. Τι χρειαζόμαστε δηλαδή; Θέλουμε πριν την διαδικασία φόρτωσης των windows να ωθήσουμε την οθόνη να δείξει κάτι.
Ψάχνοντας στο google μερικά αποτελέσματα μπορούμε εύκολα να βρούμε ποιους συνδυασμούς πλήκτρων πρέπει να πατήσουμε κατά την εκκίνηση του Laptop ώστε να το αναγκάσουμε να δείξει τις επιλογές του bios πριν την εκκίνηση .
Ο παρακάτω πίνακας εμφανίζει για μερικούς κατασκευαστές laptop τα πλήκτρα που πρέπει να κρατήσουμε πατημένα κατά την εκκίνηση ώστε να μπούμε
στο BIOS :
Acer: F2 or DEL
ASUS: F2 for all PCs, F2 or DEL for motherboards
Dell: F2 or F12
HP: ESC or F10
Lenovo: F2 or Fn + F2
Lenovo (ThinkPads): Enter + F1.
MSI: DEL for motherboards and PCs
Microsoft Surface Tablets: Press and hold volume up button.
Samsung: F2
Sony: F1, F2, or F3
Toshiba: F2
Αν λοιπόν πατήσουμε στο laptop μας το κουμπί εκκίνησης και ταυτόχρονα κρατάμε το πλήκτρο για να μπούμε στο bios και εμφανίσει τις επιλογές του Bios
στην οθόνη μας, τότε είμαστε σε καλό δρόμο. Μόλις επαληθεύσαμε ότι τελικά η ιδέα που είχαμε, ότι δηλαδή η οθόνη λαπτοπ δεν ανάβει, τελικά δεν ισχύει . Οπότε
εφόσον έχουμε μια λειτουργική οθόνη στο Laptop κλείνουμε αυτό το άρθρο και διαβάζουμε το Δεν ανοίγει το laptop ώστε να βρούμε την λύση.
2. Οπτικός έλεγχος οθόνης. Για να επαληθεύσουμε αν η οθόνη του laptop δεν ανάβει λόγο προβλήματος σε αυτήν θα χρησιμοποιήσουμε έναν φακό. Θα χρειαστούμε ένα πολύ δυνατό φακό και όταν τον προμηθευτούμε τότε θα κάνουμε το παρακάτω.
Θα πατήσουμε το κουμπί εκκίνησης και με τον φακό θα φωτίσουμε την σκούρα οθόνη του Laptop. Θα πρέπει να πλησιάσουμε πολύ κοντά το φακό και σε απόσταση ενός εκατοστού.
Αν λοιπόν παρατηρήσουμε ότι φαίνονται αχνά το λειτουργικό σύστημα τότε επαληθεύουμε ότι έχουμε πρόβλημα στην οθόνη του laptop. οπότε σε αυτό το σημείο συνεχίζουμε να διαβάζουμε αυτόν τον οδηγό παρακάτω.
Φυσικά αν δεν δούμε τίποτα υπάρχει μεγάλη περίπτωση να φταίει ο φορητός η κάτι άλλο που εμποδίζει την φόρτωση του λειτουργικού συστήματος.
3. Έλεγχός με εξωτερική οθόνη. Αναζητούμε την έξοδο του laptop για δεύτερη οθόνη. Αφού την βρούμε θα πρέπει να προσπαθήσουμε να την συνδέσουμε με μια εξωτερική. Αν λοιπόν το laptop
στην εξωτερική οθόνη λειτουργεί κανονικά τότε λοιπόν επιβεβαιώνουμε ότι το πρόβλημα είναι με την οθόνη και παρακάτω αναφέρουμε 2 τρόπους που μπορεί να λυθεί το πρόβλημα και στην περίπτωση που
δεν έχει hardware πρόβλημα.
Τι μπορεί να φταίει
Συνηθος και λόγο του ότι τα laptops είναι φορητές συσκευές, φταίνε τα dims της μνήμης και μπορείς να διαβάσει περισσότερα στο μνήμες Laptop όπου και
υπάρχει ένας αναλυτικός οδηγός για αυτές. Λόγο μετακίνησης του laptop σε ένα μικρό χτύπημα μπορεί να έχει ξεκουμπώσει ή να έχει πάθει βλάβη το dim (καρτα) της μνήμης.
Μερικές σπάνιες όμως φορές μπορεί να φταίει η κάρτα γραφικών αν είναι σε διαφορετικό chip. Μπορεί να έχουν εμφανιστεί βλάβες σε αυτο . Σίγουρα είναι κάτι που δεν μπορείτε να
διορθώσετε εύκολα και η σύσταση μας είναι να κάνετε μια επίσκεψη σε ένα επισκευαστικό κέντρο. Η κλασσική βλάβη στα chips τηε κάρτας γραφικών είναι να έχουν ξεκολλήσει μερικά ποδαράκια και
να χρειάζεται μια διαδικασία που ονομάζεται reflow και ίσως χρειαστεί και reballing . Η τελευταία μάλιστα είναι λίγο ακριβή διότι χρειάζεται πολύς χρόνος για τον τεχνικό ώστε να αποκολλήσει το chip και να το κολλήσει σωστά και με επιτυχία.
Ένας λόγος ακόμα είναι ο inverter της οθόνης. Ο Inverter είναι μια πολύ μικρή πλακέτα που φροντίζει να ανάβει τα Led στην οθόνη. Ουσιαστικά είναι το ηλεκτρονικό κύκλωμα
που φροντίζει τα επίπεδα φωτεινότητας της οθόνης. Δηλαδή όταν με τα πλήκτρα , συνήθως τα FN ανεβοκατεβάζουμε την φωτεινότητας της οθόνης στο laptop. Στην πραγματικότητα αφαιρούμε ή
προσθέτουμε volt στην στην πλακέτα του Inverter.
Η καλωδιοταινία μερικές φορές μπορεί να κοπεί και κατά μετά να μην δείχνει τίποτα. Όχι δεν είναι και πολύ σπάνια βλαβη διότι η καλωδιοταινια συνδέει την μητρική πλακέτα με την οθόνη.
Το κύριος πρόβλημα σε αυτήν είναι ότι περνάει συνήθως κάτω από τις 2 βάσεις που έχει η οθόνη. Με τα αμέτρητα άνοιξε, κλείσε της οθόνης υπάρχει το ενδεχόμενο να κοπεί αν ο κατασκευαστής του
λάπτοπ δεν πρόσεξε λίγο παραπάνω κατά την συναρμολόγηση του φορητού.
Εχω το hp laptop και δε αναβει η οθονη καθολου; τι να κανω