Δεν ανοίγει το Macbook

Δεν ανοίγει το Macbook

Όπως κάθε μέρα , είσαι στο macbook pro ή το macbook air πατάς το κουμπί. Αλλά δεν ανοίγει το macbook ή δεν ανάβει καθόλου. Τι μπορείς να κάνεις για αυτό και πως μπορείς να λύσεις το πρόβλημα εύκολα;

Τις περισσότερες φορές η λύση είναι πολύ απλή στα Macbook, πάμε να δούμε μερικούς τρόπους που μπορείς να κάνεις ώστε να ανοίξει και να λειτουργήσει το Macbook χωρίς να επισκεφτείς το επισκευαστικό κέντρο.

Το Macbook δεν ανοίγει λόγο ενέργειας

Πρώτα από όλα, κάνε έναν έλεγχο αν είναι συνδεμένο το τροφοδοτικό στο mac, ναι φαίνεται αστεία η συμβουλή αλλά μερικές φορές φαινομενικά το τροφοδοτικό δεν έχει συνδεθεί σωστά στο λαπτοπ.

Οπότε το macbook pro ή το macbook air αρνείται να λειτουργήσει λόγο του ότι απλά η μπαταρία είναι άδεια και ο φορτιστής δεν κάνει καλή επαφή με το laptop, η μπαταρία αδειαζει και το λαπτοπ δεν θα ξεκινήσει.

Τοποθέτησε σωστά το καλώδιο φόρτισης και βεβαιώσου ότι ακουμπά σωστά στο laptop. Ακόμα κάνε έλεγχο στην υποδοχή φόρτισης ή στο USB-C (αν έχεις νεότερο μοντέλο) και βεβαιώσου ότι είναι καθαρή.

Τρέξε ένα power cycle

Το επόμενο βήμα αν παραμένει το να μην ανοίγει το macbook είναι κάνεις τα παρακάτω βήματα ώστε να το ωθήσεις να κάνει reset :

  1. Αποσύνδεσε από το macbook το καλώδιο τροφοδοσίας και κράτα πατημένο το power button για 10 δευτερόλεπτα.

2. Άφησε το κουμπί power button και συνέδεσε τον φορτιστή ξανά και δοκίμασε να πατήσεις το power button ώστε να ανάψει το Macbook.

Με τον παραπάνω τρόπο και πατώντας το κουμπί με τον συγκεκριμένο τρόπο τότε κάνουμε reset στο laptop, οπότε είναι μια καλή συμβουλή που πρέπει να θυμάσαι.

Κάνε εκκίνηση του Macbook σε safe mode

Αν το macbook pro ή το macbook air δείχνει σημάδια ζωής αλλά κατά την εκκίνηση δεν φτάνει με το Apple logo η την Login screen τότε δοκίμασε να μπεις σε safe mode.

Για να μπεις σε safe mode στο Macbbok , πάτα το power button και σχεδόν ταυτόχρονα πάτα το Shift και κράτα το πλήκτρο πατημένο για αρκετά δευτερότατα. Αν δεις το Apple logo τότε περίμενε μέχρι  να ολοκληρωθεί η εκκίνηση του Mac.

Κάνε Reset του SMC

Το SMC (System Management Controller) ελέγχει τις βασικές λειτουργίες του Macbook, για παράδειγμα το σύστημα εκκίνησης όταν η οθόνη είναι ανοιχτή κτλ. Κάνοντας το SMC reset μπορεί να λυθούν πολλά προβλήματα στο laptop.

Για να κάνουμε reset το SMC πρέπει να κάνουμε τα παρακάτω , αν το macbook είναι κατασκευής πριν του 2018 :

  1. Πατάμε το Left Shift, Option (Alt) και Control keys μαζί με το Power button για δέκα δευτερόλεπτα και με το Mackbook κλειστό.
  2. Αφήστε όλα τα πλήκτρα και πατήστε μόνο το Power button για να ξεκινήσει το Laptop.

 

Αν το Macbook είναι του 2018 και μετά ενώ διαθέτει το T2 security chip, τότε θα χρειαστεί να κάνουμε τα παρακάτω :

  1. Κρατάμε πατημένα το Left Shift, Option (Alt) και Control keys για εφτά δευτερόλεπτα και με το Mackbook κλειστό.
  2. Όσο έχουμε τα πλήκτρα πατημένα πατάμε και το power button και κρατάμε όλα τα πλήκτρα για άλλα εφτά δευτερόλεπτα
  3. Αφήνουμε όλα τα πλήκτρα και πατάμε μόνο το Power button για να ξεκινήσει το Laptop.

Αν δεν ανοίγει το macbook κάνε Reset την NVRAM ή PRAM

Αν το macbook δεν ανοίγει με τα παραπάνω βήματα τότε θα προσπαθήσουμε να κάνουμε reset την NVRAM. Η NVRAM (non-volatile random access memory) είναι ένα ειδικό σημείο μνήμης που κρατά διάφορες αλλά σημαντικές πληροφορίες ρυθμίσεων για το σύστημα.

Δεν ανοίγει το Macbook
Τα πλήκτρα Control, Option και Command

Κάποιες φορές αν υπάρχει πρόβλημα με την εκκίνηση τότε ένα reset μπορεί να βοηθήσει αρκετά. Για να κάνουμε reset την nvram θα χρειαστεί :

  1. Να πατήσουμε το Power button και άμεσα να πατήσουμε και να κρατήσουμε πατημένα τα πλήκτρα Option (Alt), Command, P και R.
  2. Κρατάμε πατημένα τα πλήκτρα για 20 δευτερόλεπτα, ακόμα και αν το Macbook κάνει boot.
  3. Αν το MAcbook παίξει τον σχετικό ήχο εκκίνησης τότε αφήνουμε τα πλήκτρα αν τον ακούσουμε για δεύτερη φορά.
  4. Αν το MAcbook pro ή το Macbook Air διαθέτει T2 chip τότε αφήνουμε τα πλήκτρα μόλις εμφανιστεί για δεύτερη φορά το Apple logo.

Σε γενικές γραμμές αυτά είναι τα 4 βασικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε αν δεν ανάβει το Macbook, είναι μερικές εύκολες κινήσεις που τις περισσότερες των περιπτώσεων λειτουργούν και έχουν αποτέλεσμα

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *