Χαλασμένος σκληρός δίσκος laptop

Χαλασμένος σκληρός δίσκος laptop

Δεν είναι καθόλου απίθανη η βλάβη σκληρού δίσκου στο laptop. Ο σκληρός δίσκος laptop και η αντικατάσταση, κάποιες φορές είναι αρκετά εύκολη υπόθεση.

Σε κάθε περίπτωση πιο σημαντικό είναι να παίρνετε τακτικά Backup των αρχείων σας, πέρα να χαλάσει ο δίσκος και να χάσετε αρχεία από το laptop.

Θα πρέπει να έχετε στο νου σας το εξής απλό. Αν χαλάσει ο σκληρός δίσκος στο laptop,  εκτός από την αντικατάσταση του, ίσως θα χρειαστεί να κάνετε και ανάκτηση δεδομένων.

Αυτή η διαδικασία, αν αποτύχει με το ειδικό software, θα είναι και αρκετά δαπανηρή.
Σε αυτό το θέμα θα περιγράψουμε πώς μπορεί να γίνει αντικατάσταση του σκληρού δίσκου σε περίπτωση που έχει χαλάσει.

Σε άλλο θέμα εάν χρησιμοποιήσετε την αναζήτηση, θα μάθετε πώς μπορούμε να αλλάξουμε τον σκληρό δίσκο με κάποιον μεγαλύτερο. Διαβάστε το Σκληρός δίσκος για λάπτοπ, όλα τα μυστικά.

Φυσικά, σε περίπτωση που έχετε γεμίσει με δεδομένα τον παλιό σκληρό δίσκο στο Laptop, θα μπορέσετε να μάθετε πως θα γίνει η αναβάθμιση του σκληρού με άλλο υβριδικό ssd σκληρό δίσκο.

Στην περίπτωση λοιπόν που αποδεδειγμένα ο σκληρός δίσκος του φορητού έχει βλάβη θα πρέπει καταρχάς, σε περίπτωση που είστε εκτός εγγύησης, να αγοράσετε κάποιον καινούργιο σκληρό δίσκο. Εμείς για τα Laptop μας, αγοράζουμε σκληρούς δίσκους από το E-shop ή το amazon.

Η αλλαγή του σκληρού δίσκου δεν είναι ακριβοί αφού οι τιμές ξεκινούν από 30 ευρώ όπως θα δείτε εδώ και εδώ

Συνήθως οι δίσκοι αυτοί χαρακτηρίζονται από τις ίντσες. Δηλαδή ένας δίσκος 2.5 ιντσών να γνωρίζετε ότι είναι ο μικρός σκληρός δίσκος που ταιριάζει σε κάθε hard drive bay.

Σκληρός δίσκος Laptop

Είναι μια μικρή συσκευή μέσα στο Laptop στην οποία είναι αποθηκευμένα όλα τα δεδομένα, όπως το λειτουργικό σύστημα και τα διάφορα αρχεία . Αυτή η συσκευή λέγεται σκληρός δίσκος και τα τελευταία χρόνια την συναντάμε σε τρεις τύπους .

Οι δυο τύποι είναι μηχανικοί. ο δίσκος IDE και ο Sata. Μηχανικά οι δίσκοι είναι σχεδόν ίδιοι και η μόνη διαφορά είναι στην υποδοχή σύνδεσης με το laptop. Ο τρίτος νέος τύπος είναι ο σκληρός δίσκος SSD και δεν περιλαμβάνει κανένα μηχανικό στοιχείο, είναι ταχύτερος και κάνει απίστευτη οικονομία στην μπαταρία.

Για την αγορά του σκληρού δίσκου θα πρέπει να γνωρίζετε και τον τύπο του σκληρού δίσκου που ταιριάζει στην υποδοχή του Hard disk bay των laptop. Δηλαδή εάν ο σκληρός δίσκος στην μια του πλευρά έχει πολλά μεταλλικά μικρά «ποδαράκια» τότε είναι τύπος IDE PATA (Εικ.1) και όχι Sata (σειριακός) .

Οπότε λοιπόν για αυτήν την περίπτωση θα αναζητήσετε στην αγορά σκληρό δίσκο IDE των 2.5 ιντσών και με όση χωρητικότητα δεδομένων εσείς επιθυμείτε .

Για να μην ρισκάρετε για την χωρητικότητα δοκιμάστε να προμηθευτείτε ένα σκληρό δίσκο λίγο μεγαλύτερο από αυτόν που ήδη είχε το Laptop σας ή έστω αγοράστε κάποιον με την ίδια χωρητικότητα.

Σε περίπτωση που ο σκληρός δίσκος που έχει το Laptop σας έχει, αντί για πολλά μεταλλικά «ποδαράκια», μια υποδοχή που μοιάζει με Slot τότε ο δίσκος σας είναι Sata (Εικ.2), οπότε στην προκείμενη περίπτωση αναζητήστε σκληρό δίσκο Sata των 2.5 ιντσών με χωρητικότητα ίση με αυτόν που ήδη έχετε ή έστω λίγο μεγαλύτερη σε κλίμακα.

Μην ξεχνάς, μοιράσου την γνώση! είναι πολύ σημαντικό για εμάς να κάνεις ένα Like στο Facebook το group του Laptopblog, εφόσον σου αρέσει το περιεχόμενο και το θεωρείς χρήσιμο. Θα αποκτήσεις έτσι δωρεάν πρόσβαση σε αποκλειστικό περιεχόμενο.

Για να μπορέσετε να αφαιρέσετε τον σκληρό δίσκο από το Laptop σας θα πρέπει να προμηθευτείτε ένα ψιλό κατσαβίδι κατά προτίμηση με μαγνητική κεφαλή και να αφαιρέστε την μπαταριά του κατά την διάρκεια της αλλαγής του σκληρού δίσκου.
Αφού έχετε βεβαιωθεί ότι έχετε αφαιρέσει την μπαταρία και τυχόν άλλα περιφερειακά καλώδια, τροφοδοσίας, συσκευών κτλ κτλ. τότε αναζητήστε το πορτάκι για την είσοδο στην περιοχή του σκληρού δίσκου.

Αυτό το πορτάκι θα το βρείτε κατά 90% των περιπτώσεων στην κάτω πλευρά του Laptop σας και σίγουρα θα έχει ένα σύμβολο που μοιάζει με σκληρό δίσκο .

Αφού εντοπίσετε αυτό το πορτάκι και αφαιρέσετε τυχόν βίδες που έχει, θα βρείτε μπροστά σας τον σκληρό δίσκο του laptop. Εάν αυτό δεν έχει κάποιο συρταρωτό μεταλλικό περίβλημα, όπως περιγράφει το video παρακάτω, τότε δοκιμάστε να τον σύρετε προς τα έξω αφαιρώντας, εάν έχει, κάποιες βίδες.

Κρατήστε τον σκληρό στα χέρια σας και σημειώστε στο χαρτί τον τρόπο με τον οποίο τον αφαιρέσατε, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο συνδέεται στο Laptop . Γιατί πρέπει να τα σημειώσετε όλα αυτά;

Διότι ίσως αφαιρέσετε τον σκληρό δίσκο για να αναγνωρίσετε την ταυτότητα του και τα χαρακτηριστικά του που θα σας χρειαστούν για να αγοράσετε κάποιον άλλο καινούργιο .

Οπότε καλό θα είναι να έχετε κρατήσει σημειώσεις για τον τρόπο αφαίρεσης του διότι μέχρι να αγοράσετε κάποιον άλλο δίσκο ίσως έχετε ξεχάσει πώς τον αφαιρέσατε .

Όταν προμηθευτείτε τον σκληρό δίσκο, δοκιμάστε να προσθέσετε στον καινούργιο όλα τα μεταλλικά περιβλήματα που τυχόν αφαιρέσατε από τον παλιό. Εδώ δώστε προσοχή, δεν θα πρέπει να αφαιρέσετε το καπάκι του σκληρού δίσκου που γράφει τα στοιχεία του, παρά μόνο όσα μεταλλικά εξαρτήματα χρειάζονται για την τοποθέτηση του στο laptop.

Στο παρακάτω βίντεο θα μπορέσετε να δείτε πώς μπορεί να αφαιρεθεί o σκληρός δίσκος Laptop kαι να αντικατασταθεί από κάποιον άλλον . Αν αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα στην αλλαγή του χαλασμένου σκληρού δίσκου στο Laptop τότε γράψτε μας τα σχόλιά σας.

8 Απαντήσεις

  1. Εχω ένα λάπτοπ IBM και θέλω να αλλάξω δίσκο, θα πρέπει να αγοράσω τον ίδιο η μεγαλύτερο;

    1. Θα χρειαστεί κάποιο από τα software της αγοράς, θα μιλήσουμε σε νέο άρθρο για αυτό.

    1. Μήπως μπορείς να μας ενημερώσεις με το μοντέλο του acer για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *