Φτίαξε το δακτυλικό αποτύπωμα στο smartphone

Φτίαξε το δακτυλικό αποτύπωμα στο smartphone

Τα τελευταία χρόνια τα smartphones έχουν εξοπλιστεί με αισθητήρες που κάνουν ανάγνωση στο δακτυλικό αποτύπωμα. Παρόμοιες συσκευές που κάνουν χρήση της τεχνολογίας αυτής είναι τα laptops , τα smartphones και τα tablets. Η ανάγνωση υλοποιείται με αισθητήρα  που συνήθως βρίσκεται σε σημείο πάνω στην συσκευή αλλά και κάτω από την οθόνη.

Τι συμβαίνει όμως αν δεν λειτουργεί το δακτυλικό αποτύπωμα στο smartphone και πως θα λύσουμε αυτό το πρόβλημα;

Φτίαξε το δακτυλικό αποτύπωμα στο smartphone

Ίσως ο καλύτερος αφρός καθαρισμού που θα χρειαστείς οπωσδήποτε για να φτιάξεις το δακτυλικό αποτύπωμα στο κινητό σου.

Δακτυλικό αποτύπωμα πως λειτουργεί

Οι αισθητήρας δακτυλικού αποτυπώματος είναι ένα ηλεκτρονικό εξάρτημα και αποτελείται από ένα πλαίσιο αισθητήρων και ένα chip ασφαλείας. Όταν ο αισθητήρας είναι εγκατεστημένος στο smartphone θα τον βρούμε σε 2 σημεία, είτε στο εξωτερικό μέρος της συσκευής είτε κάτω από την οθόνη.
Αρκετοί κατασκευαστές χρησιμοποίησαν παλαιότερα τον πρώτο τρόπο εγκατάστασης. η Samsung ή Αpple, ή Xiaomi αλλά και άλλοι  κατασκευαστές τοποθετούσαν τον αισθητήρα περιμετρικά του smartphone, στην πλάτη του ή ακόμα και στο βασικό κουμπί χρήσης.

Ο αισθητήρας περιέχει ένα πλαίσιο με την ορολογία grid , μέσα σε αυτό υπάρχουν χιλιάδες μικροί πυκνωτές που έχουν αποθηκεύσει ηλεκτρικό ρεύμα. Φανταστείτε δηλαδή σε αντιστοιχία μια οθονη και τα pixels είναι οι πυκνωτές αυτοί.
Οι πυκνωτές αυτοί αποφορτίζονται, όταν αγγίξουμε με το δάκτυλο τον αισθητήρα, σε αυτό το grid όμως θα αποφορτιστούν μόνο συγκεκριμένοι πυκνωτές που έρχονται σε επαφή με τα αυλάκια του δακτυλικού αποτυπώματος στο δάκτυλο.

Φτίαξε το δακτυλικό αποτύπωμα στο smartphone

Έτσι λοιπόν και με αυτόν τον τρόπο γίνεται μια σκιαγράφηση του δακτυλικού αποτυπώματος, θα   δημιουργηθεί δηλαδή, μια ψηφιακή φωτογραφία η οποία θα αποθηκευτεί στο chip διαχείρισης. Το ολοκληρωμένο που είναι υπεύθυνο για την ασφάλεια της συσκευής.

Όταν χρειαστεί να ξεκλειδώσουμε το κινητό με το δάκτυλο μας, τότε θα αποφορτιστούν οι πυκνωτές
και αν αυτοί ταιριάζουν με το pattern που αρχικά έχουμε αποθηκεύσει, τότε το κινητό θα ξεκλειδώσει .  Αν όχι  τότε θα μας ζητήσει ξανά να κάνουμε μια νέα προσπάθεια.
Η τεχνολογία ξεκλειδώματος είναι διαθέσιμη στις συσκευές αρκετά χρόνια και έχει αναπτυχθεί σε βαθμό που πλέον υπάρχουν αισθητήρες που μπορούν να αναγνωρίσουν το swipe ή ακόμα και την πίεση του δακτύλου.

Πως όμως λειτουργεί ο αισθητήρας αν βρίσκεται κάτω από την οθόνη; Σε αυτήν την περίπτωση αντί να υπάρχουν πυκνωτές υπάρχουν ειδικοί αισθητήρες υπερήχων και χρησιμοποιούν την τεχνολογία αυτή για να χτίσουν το patern του δάκτυλου ώστε να φτιάξουν ένα συγκρίσιμο image του δακτυλικού αποτυπώματος.

Φτίαξε το δακτυλικό αποτύπωμα στο smartphone

Αυτοί οι ultrasonic αισθητήρες υπόσχονται ότι δεν μπορούν να επηρεαστούν από λάδια, αντηλιακές κρέμες κτλ κατά την χρήση βρίσκονται όμως ως τεχνολογία σε πρώιμο στάδιο. Πρέπει να βελτιωθούν περισσότερο αν είναι να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον για το ξεκλείδωμα του smartphone.

Έλεγχος στο δακτυλικό αποτύπωμα, λειτουργεί σωστά;

Στο συσκευή μας είναι πολύ εύκολο για να ανακαλύψουμε αν λειτουργεί σωστά ο δακτυλικός αισθητήρας του smartphone ή αν είναι χαλασμένος. Αν παρατηρούμε ότι ο αισθητήρας δεν ανταποκρίνεται συχνά και αποτυγχάνει να ξεκλειδώσει το κινητό τότε είναι ένα τρανταχτό σημάδι ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά.
Τις φόρες που δοκιμάζουμε τον δακτυλικό αισθητήρα θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι το δάκτυλο μας ακουμπά σωστά στην αισθητήρα και ότι δεν παρεμβάλλεται κάτι άλλο. Όπως για παράδειγμα δεν μπορεί να φοράμε γάντια και να προσπαθήσουμε να ξεκλειδώσουμε το κινητό, αυτό δεν πρόκειται ποτέ να λειτουργήσει σωστά.
Επίσης θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι στον αισθητήρα δεν υπάρχουν λίγδες από λάδι, σκόνες και διάφορα άλλα υλικά.

Διότι όλα αυτά τα μικροσκοπικά στοιχεία αλλοιώνουν τα χαρακτηριστικά του δακτυλικού αποτυπώματος που υπάρχουν στα δάκτυλά μας. Δηλαδή κατά την προσπάθεια ξεκλειδώματος αλλοιώνουμε το pattern που εξηγήθηκε πιο πάνω με συνεπεία να μην ταιριάζει με το αρχικό pattern του δακτυλικού αποτυπώματος που αποθηκεύσαμε κατά την αρχικοποίηση του smartphone.

Οπότε θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή κατά πόσο καθαρός είναι ο αισθητήρας. Εφόσον ο βασικός ρόλος του είναι να κάνει την αναγνώριση στο δακτυλικό αποτύπωμα στο smartphone ή το κινητό τηλέφωνο android και iphone.

Στην περίπτωση βέβαια που ο αισθητήρας είναι κρυμμένος κάτω από την οθόνη και δεν δουλεύει σωστά τότε θα πρέπει να αναρωτηθούμε τα εξής. κατά πόσο είναι καθαρή η οθόνη του κινητού και αν έχει κάτι στο ενδιάμεσο , όπως θα δούμε παρακάτω, που εμποδίζει την σωστή λειτουργία του αισθητήρα.

Δεν λειτουργει το δακτυλικό αποτύπωμα πως θα το φτιάξεις

1. Καθαρισμός του αισθητήρα

Όπως γράψαμε στις παραπάνω γραμμές θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή στο κατά πόσο καθαρός είναι ο αισθητήρας. Οπότε θα πρέπει να φροντίσουμε να είναι καθαρός και να απομακρύνουμε τυχών λίπος ή βρομιές.

Για να κάνουμε σωστό καθαρισμό του αισθητήρα δακτυλικού αποτυπώματος καταρχάς θα πρέπει να αποφύγουμε οπωσδήποτε τα χημικά υγρά που έχουμε στο σπίτι μας αλλά και που πιθανά να τον καταστρέψουν.

Τέτοια χημικά είναι καθαριστικά τζαμιών με αμμωνία η χωρίς, καθαριστικά πάγκου κουζίνας, ασετόν, καθαριστικά τουαλέτας και μπάνιου. Οπότε τέτοια υγρά δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε και κανένα λόγο.
Αυτό που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άφοβα είναι ένας ειδικός αφρός καθαρισμού ηλεκτρονικών όπως αυτός εδώ της Logilink.

Φτίαξε το δακτυλικό αποτύπωμα στο smartphone

Ίσως ο καλύτερος αφρός καθαρισμού που θα χρειαστείς οπωσδήποτε για να φτιάξεις το δακτυλικό αποτύπωμα στο κινητό σου.

Σε πραγματικές δικές μας δοκιμές, ίσως είναι ο μόνος αφρός, που πραγματικά αφαιρεί τα πάντα χωρίς να καταστρέφει τα ηλεκτρονικά μέρη. Πιο συγκεκριμένα αφαιρεί  αποτελεσματικά τα υπολείμματα νικοτίνης, καφέ, λίπους και άλλα. Δεν λερώνει, δεν κολλάει και στεγνώνει χωρίς να αφήνει ραβδώσεις.

Η φόρμουλα χωρίς αλκοόλ που περιέχει είναι ιδανική για αισθητήρες δακτυλικού αποτυπώματος, ευαίσθητες οθόνες όπως οθόνες LCD, LED, OLED και πλάσμα. Σίγουρα είναι ο μοναδικός χρήσιμος αφρός καθαρισμού που πρέπει να αγοράσεις τώρα!

2. Καινούργια ρύθμιση δακτυλικού αισθητήρα

Ίσως από την μέρα από απόκτησες το κινητό σου iphone, samsung, xiaomi η άλλη αγαπημένη μάρκα το δακτυλικό σου αποτύπωμα να μην είχε καταχωρηθεί σωστά . Πχ μπορεί να μην ήταν καθαρά τα δάκτυλα όποτε και το δακτυλικό αποτύπωμα να μην είχε καταχωρηθεί σωστά στην συσκευή.

Αυτό κατά συνέπεια θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα στην σωστά ανάγνωση του δακτυλικού αποτυπώματος. Οπότε αυτό που έχεις να κάνεις είναι να μπεις στο menu του κινητού σου και να κάνεις ξανά μια νέα αρχικοποίηση δακτυλικού αποτυπώματος.

Προτείνουμε  πριν από αυτό να καθαρίσεις τον αισθητήρα με το σπρέι αφρού που προτείνουμε παραπάνω και απαραίτητα να έχουν πλυθεί καλά τα χέρια και να έχουν στεγνώσει.

3. Κάνε update στο Smartphone

Αν αποτύχουν οι παραπάνω 2 τρόποι και κόλπα τότε θα πρέπει να δοκιμάσεις να κάνεις ένα software update στο κινητό σου τηλέφωνο. Παλαιότερα σε συσκευές samsung στις σειρέςA , και note όπως σε μερικά μοντέλα iphone είχε παρατηρηθεί ότι μετά από software update είχε διορθωθεί η απόκριση λειτουργίας του αισθητήρα.

Η απόκριση είχε βελτιωθεί πάρα πολύ ακόμα και στους αισθητήρες που είναι τοποθετημένοι κάτω από την οθόνη. Γενικά θα καλό είναι να κάνουμε συχνά τα update στο κινητό έτσι ώστε να διασφαλίζουμε την σωστή λειτουργία του.

Για να κάνεις software update στο Android κινητό σου :

Ανοίξτε την εφαρμογή Ρυθμίσεις του τηλεφώνου > πατήστε Σύστημα > Ενημέρωση συστήματος.

Για να κάνεις software update στο iPhone κινητό σου :

Ανοίξτε την εφαρμογή Ρυθμίσεις του τηλεφώνου > Γενικά> Ενημέρωση λογισμικού> Ενημερώση.

4. Αφαιρούμε το τζάμι προστασιας

Δεν είναι λίγες οι φορές που τοποθετούμε τζάμι προστασίας στο κινητό μας, λόγο όμως των διαφόρων σχεδίων που κυκλοφορούν άλλα είναι πιο παχιά και εμποδίζουν την σωστή λειτουργία του
αισθητήρα.

Στην περίπτωση βέβαια που είναι κρυμμένος κάτω από το panel της οθόνης του κινητού μας. Οπως για παράδειγμα στα καινούργιες ναυαρχίδες της Samsung αλλά και στα mid range της. Στην περίπτωση που ρυθμίσαμε για πρώτη φορά το δακτυλικό της οθόνης και προσθέσαμε μετά τζάμι προστασίας στο κινητό τότε ίσως να δημιουργηθεί πρόβλημα στην αναγνώριση.

Επίσης υπάρχει και η περίπτωση να έχουμε τοποθετήσει όχι τόσο καλής ποιότητας τζάμι στην οθόνη και να επιχειρήσαμε μετά να ρυθμίσουμε για πρώτη φορά το δακτυλικό. Οπότε και σε αυτή την περίπτωση θα δημιουργηθεί πρόβλημα στην ανάγνωση του δακτυλικού αποτυπώματος και κάποιες φορές θα λειτουργεί και κάποιες όχι.

Όποτε για να είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει δυσλειτουργία του αισθητήρα ως ηλεκτρονικό υλικό ας κάνουμε μια προσπάθεια να αφαιρέσουμε το τζάμι και να δοκιμάσουμε να ρυθμίσουμε το δακτυλικό ξεκλείδωμα ξανά.

5. Καθαρισμός οθόνης κινητού

Αυτή η περίπτωση αφορά κινητά που έχουν το δακτυλικό αισθητήρα κρυμμένο κάτω από την οθόνη και δεν αφορά συσκευές που τον έχουν περιμετρικά ή στην πλάτη. Λόγο του ότι η οθόνη του κινητού καθημερινά έρχεται σε επαφή με τα δάκτυλα μας καλό θα ήταν να την καθαρίζουμε συχνά ώστε να μην δημιουργούμε πρόβλημα στην αναγνώριση δακτυλικών αποτυπωμάτων του αισθητήρα.

Όπως δηλαδή φροντίζουμε να είναι καθαρός ο αισθητήρας στις συσκευές που τον έχουν περιμετρικά, έτσι πρέπει να φροντίζουμε την οθόνη που των έχει κρυμμένο.
Όπως στην πρώτη περίπτωση έτσι και εδώ θα χρειαστούμε κάποιο καλό καθαριστικό. Εμείς για την δουλειά αυτή θα χρησιμοποιούμε αυτόν εδώ

Φτίαξε το δακτυλικό αποτύπωμα στο smartphone

Το καλύτερο καθαριστικό σετ οθόνης κινητού για να την καθαρίσεις και για να διορθώσεις την απόκριση στο δακτυλικό αποτύπωμα του κινητό σου.

Το παραπάνω σετ καθαρισμού οθόνης της Esperanza είναι από τα καλύτερα που κυκλοφορούν μιας και περιέχει ειδική σύνθεση που δεν καταστρέφει τα προστατευτικά layers της οθόνης είτε είναι gorilla glass ή άλλα.

Αυτό που θα σας κερδίσει στο παραπάνω σετ είναι εκτός η ευκολία του και το ειδικό πανάκι καθαρισμού που περιέχει. Το οποίο δεν υπάρχει περίπτωση να γρατσουνίσει την οθόνη , εκτός και αν περιέχει βρομιές ή άλλα επιβλαβή υλικά όπως αρκετή σκόνη.

Σε γενικές γραμμές αν δεν λειτουργεί ο αισθητήρας δακτυλικού αποτυπώματος της οθόνης σωστά η δεν λειτουργεί σχεδόν καθόλου είναι προτιμότερο να δοκιμάσουμε τους παραπάνω 5 τρόπους που προτείνουμε πριν πάμε το smartphone στο επίσημο service.

Αν δεν γνωρίζουμε η δεν είμαστε σίγουροι για το πως να κάνουμε τα παραπάνω κόλπα τότε προτείνουμε ανεπιφύλακτα να κάνετε να επίσκεψη απ ευθείας στο service του κινητού σας τηλεφώνου.

4 Απαντήσεις

  1. Αγόρασα το esperanza το κιτ για τις οθόνες και το logilink τον αφρο. Μπορώ να πω ότι είναι τα πιο κορυφαία που έχω χρησιμοποιησει

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *