Τι είναι το bot traffic και πως να το εντοπίσεις

Τι είναι το bot traffic και πως να το εντοπίσεις

Τα τελευταία χρόνια τα στατιστικά του 2019 έχουν αποδείξει ότι η κίνηση που έρχεται από τα bot Traffic έχει αυξηθεί κατά 24% σε σύγκριση με το 2017 και το 2018.

Σε αυτό το άρθρο -οδηγό θα εξηγήσουμε τι είναι το bot Traffic, πώς μπορούμε να το εντοπίσουμε και τι μπορούμε να κάνουμε για να το εξαλείψουμε ή να το μειώσουμε.

Τι είναι το bot traffic και πως να το εντοπίσεις

Τι είναι το bot Traffic

Το bot traffic είναι η κίνηση που δημιουργείται σε μία σελίδα, για παράδειγμα στο wordpress site μας, η οποία δεν έρχεται ουσιαστικά από πραγματικούς χρήστες . Η κίνηση και οι εικονικοί επισκέπτες δημιουργούνται από ρομπότ, άλλα websites και εφαρμογές.

Το περισσότερο ποσοστό κίνησης που έρχεται από τα παραπάνω τις περισσότερες φορές, δημιουργεί ψεύτική κίνηση στην σελίδα μας. Τις περισσότερες των περιπτώσεων φυσικά αυτού του είδους την κίνηση, την χαρακτηρίζουμε ως “κακή” κίνηση.

Δηλαδή είναι ένα κακό Traffic στη σελίδα μας που δεν το θέλουμε. Ωστόσο εκτός από το bad traffic που έρχεται από τα bots, υπάρχει και η υγιής κίνηση που έρχεται από bots που θέλουμε να επισκέπτονται την σελίδα μας.

Η καλή κίνηση από τα traffic bot

Τα bots που σκανάρουν το περιεχόμενο της σελίδας ( για παράδειγμα τα Googlebots)

Τα search engine bots, τα οποία επιτρέπουν να γίνεται index η σελίδα σου

Η κακή κίνηση από traffic bot

Bots που δημιουργούν spam σχόλια, στο wordpress website σου για παράδειγμα και περιλαμβάνουν ύποπτα links.

Bots που επηρεάζουν το site τόσο ώστε να μην μπορούν οι επισκέπτες να χρησιμοποιήσουν την σελίδα σου

Web crawlers bots που αντιγράφουν το περιεχόμενο της σελίδας για να εμφανίζεται σε άλλα websites

Bots που που κάνουν κλικ σε διαφημίσεις της σελίδα σου

 

Το network που έχει όλα τα παραπάνω bots ονομάζεται και botnet. Είναι υπεύθυνο τις περισσότερες φορές για τη δημιουργία του bad Traffic της σελίδας και τις περισσότερες φορές έχει στην κατοχή του υπολογιστές μολυσμένους από malware.

Τα Bots αυτά αντικαθιστούν την ανθρώπινη χρήση με επαναλαμβανόμενες ρουτίνες. Δηλαδή, μπορούν να κάνουν Post αυτόματα χιλιάδες σχόλια σε μια σελίδα . Μπορούν να κάνουν κλικ σε διαφημίσεις ή ακόμα και να εγκαταστήσουν διάφορα scripts στην σελίδα και σε περίπτωση που κάποια πόρτα είναι ανοιχτή.

Πως να εντοπίσεις το Traffic bot

Ο καλύτερος και πιο άμεσος τρόπος είναι να εγκαταστήσεις, αν δεν το έχεις ήδη κάνει, το google analytics. Αν στην σελίδα σου είδες κίνηση που δεν μπορείς να την δικαιολογήσεις , πχ από κάποιο Post share στο facebook. Τότε στο Google analytics θα δείς reports όπως τα παρακάτω :

Αδικαιολόγητη κίνηση σε περίεργες ώρες, πχ στις 2 τα ξημερώματα.

Τι είναι το bot traffic και πως να το εντοπίσεις

Αυξημένα pageviews με μεγάλο bounce rate, αλλά και με μικρή διάρκεια επίσκεψης

Τι είναι το bot traffic και πως να το εντοπίσεις

Κίνηση από περίεργες περιοχές που δεν έχουν δώσει αυξημένη κίνηση στο παρελθόν

Τι είναι το bot traffic και πως να το εντοπίσεις

Πως να αναλύσεις και να φιλτράρεις καλύτερα την κίνηση των bad bots

Στο παρακάτω παράδειγμα θα μάθουμε πως να ξεχωρίσουμε την κίνηση των bad bots σε υπαρκτή περίπτωση, στο laptopblog.gr

  1. Άνοιξε το google analytics
  2. Κάνε login με τον λογαριασμό σου
  3. Στην αριστερή στήλη επέλεξε το “Acquisition“, μετα το “All traffic” και τέλος επέλεξε το “Channels” όπως δηλαδή φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία.
Τι είναι το bot traffic και πως να το εντοπίσεις

4. Στην παραπάνω φωτογραφία με το κόκκινο χρώμα είναι μαρκαρισμένη η “κακή” κίνηση που είχε προέλθει από τα bots. Συνήθως αυτήν την κίνηση την αποκαλούμε και bot spice traffic.

5. Για αυτήν την χρονική στιγμή θα πρέπει να φιλτράρεις την ημερομηνία . Στο δικό μας παράδειγμα επιλέξαμε 30 Ιαν – 1 Φεβ 2021. Μετά το φιλτράρισμα στην ημερομηνία θα κάνεις ένα μικρό scrol στην σελίδα μέχρι να εμφανιστούν τα πεδία του Defualt channel grouping (Organic search, direct, referal κτλ)

Στην παρακάτω φωτογραφία φαίνεται ότι η περισσότερη κίνηση εκείνη την χρονική περίοδο ( μεταξύ 30 Ιαν – 1 Φεβ 2021) ήρθε από referal και organic search με το εξωπραγματικό νούμερο του bounce να πλησιάζει το 100%! Ενώ ο μέσος όρος του session time είναι μόλις μερικά δευτερόλεπτα.

Τι είναι το bot traffic και πως να το εντοπίσεις

6. Αν επιλέξουμε ένα από τα δυο chanelles, δηλαδή το referal η το Organic search τότε θα μπορέσουμε να μάθουμε και από ποιο bot η botnet ήρθε αυτή η κίνηση . Όπως για παράδειγμα φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία

Τι είναι το bot traffic και πως να το εντοπίσεις
Αυτός ο τρόπος που είδαμε είναι ένας απλός τρόπος για να βγάλουμε μερικά συμπεράσματα για την κίνηση της σελίδα μας. Αφού η κίνηση δεν ήταν και μεγάλη δεν έχουμε να ανησυχήσουμε για κάτι , αλλά δεν χρειάζονται και περαιτέρω ενεργείες.
ωστόσο , για να αποφεύγουμε το traffic από bad bots στο μέλλον μπορείς να δεις τους 3 τρόπους που περιγράφουμε σε αυτόν το οδηγό.

Πως να ΜΗΝ καταγράφουμε την κίνηση από τα Bot traffic στο Google analytics

Η πρώτη συμβουλή είναι ότι, εφόσον δεν θα βλέπεις στο google analytics την κίνηση των bots δεν σημαίνει ότι είσαι και ασφαλής. Για να σταματήσεις λοιπόν το google analytics να καταγραφεί την κίνηση τότε :

  1. θα συνδεθείς στο google analytics
  2. θα επιλέξεις το “Admin” και μετά το “view settings”
Τι είναι το bot traffic και πως να το εντοπίσεις

3. Αμέσως μετά θα επιλέξεις το “Bot filtering” και θα πατήσεις “save”. Έτσι με αυτόν τον τρόπο θα σταματήσει να μετρά ως κίνηση το Google analytics το traffic από τα Bots.

Τι είναι το bot traffic και πως να το εντοπίσεις

Πως να μπλοκάρεις την κίνηση των Bot traffic

Α. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις φίλτρα reCAPTCHA, τα οποία λειτουργούν ως “firewall” και προστατεύουν την σελίδα σου από επιθέσεις των bots.

Τι είναι το bot traffic και πως να το εντοπίσεις

Robots.txt . Με αυτό το αρχείο μπορείς να βοηθήσεις στο μπλοκάρισμα των bad bots . Πρόσθετα μπορείς να ρυθμίσεις και να αποφεύγεις την υπερφόρτιση από bots στην σελίδα σου

Bot Mitigation. Μπορείς κάνεις χρήση μηχανισμών που αποτρέπουν τα bots . Τέτοιους μηχανισμούς διαθέτει η cloudflare για παράδειγμα. Αυτοί οι μηχανισμοί κάνουν χρήση τεχνολογίας machine learning αφού συνεργάζονται με πολλές πηγές.

Πάντα θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι οι developers των bots ψάχνουν νέους τρόπους και οι παραπάνω τρόποι είναι μόνο από τους μερικούς που μπορούμε να κάνουμε χρήση για να αποφεύγουμε τα φαινόμενα με ψεύτικες επισκέψεις .

Μία Απάντηση

  1. Στην δική μου σελίδα ξαφνικά έχω κίνηση 10.000 περίπου την ημέρα από επισκέπτες. Το θέμα είναι ότι αυτοί είναι ψεύτικοι και δεν τους θέλω γιατί μου τρώει bandwidth.Τι μπορώ να κάνω για να αποκλείσω την IP και να τα μπλοκάρω;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *