Φτιάξε τα κολλημένα pixels ή καμμένα pixels στο κινητό και το Laptop
Θα έχουν υπάρξει φορές που έχεις παρατηρήσει μαύρα στίγματα στην οθόνη σου ή χρωματιστές κουκκίδες. Άμα είσαι σίγουρος ότι αυτά δεν είναι σημάδια από μoλυβι, γρατσουνιές ή οτιδήποτε άλλο τότε αυτά είναι είτε καμμένα Pixels ή κολλημένα pixels.
Τα καμμένα και κολλημένα pixels εμφανίζονται στις οθόνες του κινητού τηλεφώνου ανεξάρτητα με το λειτουργικό σύστημα. Ένα κολλημένο η πολύχρωμο Pixel μπορεί να μας χαλάσει τη διάθεση ανεξάρτητα αν το κινητό τηλέφωνο είναι ένα android η iphone.
Τι ειναι το Pixel
Το Pixel είναι μια μονάδα μέτρησης για την ανάλυση των εικόνων και των οθονών. Αναφέρεται στα μικροσκοπικά στοιχεία που συνθέτουν μια εικόνα ή μια οθόνη. Κάθε εικόνα αποτελείται από ένα πλέγμα τετραγώνων που ονομάζονται pixels.
Το Pixel καθορίζει την ποιότητα και την ευκρίνεια μιας εικόνας. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των Pixels, τόσο πιο λεπτομερής και αποδοτική είναι η εικόνα. Οι οθόνες υπολογιστών, κινητών τηλεφώνων, τηλεοράσεων και άλλων συσκευών εμφανίζουν τις εικόνες με βάση τον αριθμό των pixels που μπορούν να εμφανίσουν.
Πιο συγκεκριμένα, μια οθόνη με ανάλυση 1920×1080 pixels, διαθέτει 1920 pixels στον οριζόντιο άξονα και 1080 pixels στον κατακόρυφο άξονα, συνολικά 2.073.600 pixels.
Για να καταλάβουμε καλύτερα τι είναι το Pixel ας σχηματίσουμε την εικόνα ότι η οθόνη του κινητοί είναι ένα ψηφιδωτό. Αυτό το ψηφιδωτό δημιουργείται από εκατομμύρια μικρές ψηφίδες που ονομάζονται pixels.
Όσα περισσότερα pixels μπορεί να φιλοξενήσει μια οθόνη laptop ή κινητού τόσο μεγαλύτερη είναι η ανάλυση της. Δηλαδή το άθροισμα των Pixels σε μια οθόνη μαρτυρά την ανάλυσή της. Για παράδειγμα μια οθόνη με ανάλυση 1024×768 διαθέτει 786.432 pixels.
Σημείωσε όμως το εξής, κάθε pixel περιέχει τουλάχιστον 3 sub pixels χρώματος μπλε, κόκκινο και πράσινο.
Τι είναι το καμμένο Pixel
Το “καμένο Pixel” είναι μια έκφραση που χρησιμοποιείται συχνά στον χώρο της τεχνολογίας για να περιγράψει ένα πρόβλημα που συμβαίνει σε οθόνες ενός Pixel, είτε αυτές είναι LCD, OLED ή AMOLED. Όταν ένα Pixel έχει καεί, σημαίνει ότι δεν λειτουργεί σωστά και εμφανίζει μια στατική, πάντα αναμμένη, σταγόνα χρώματος στην οθόνη. Αυτό μπορεί να είναι ενοχλητικό και να επηρεάσει την απόδοση και την εμπειρία του χρήστη.
Τα καμένα Pixel συνήθως προκαλούνται από μόνιμες βλάβες στην οθόνη, όπως καταπόνηση, υπερθέρμανση ή ανεπαρκή ισχύς. Αν και η τεχνολογία οθονών έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο και οι περισσότερες σύγχρονες οθόνες είναι αξιόπιστες, τα καμένα Pixel μπορεί να εμφανιστούν σε κάποιες περιπτώσεις. Αν και τα καμένα Pixel δεν απειλούν τη λειτουργία της οθόνης συνολικά, μπορεί να είναι ενοχλητικοί καθώς παραμένουν ορατοί κατά τη χρήση της.
Όπως γράψαμε παραπάνω ένα pixel διαθέτει τουλάχιστο άλλα 3 sub pixels με τα τρία βασικά χρώματα. Αν και τα τρία sub pixels είναι σβηστά τότε βλέπουμε ένα μαύρο εικονοστοιχείο. Αν το pixel έχει κάποια απόχρωση τότε κάποιο από τα 3 sub pixel έχει βλάβη.
Το καμένο pixel μπορεί να είναι και αποτέλεσμα κολλημένου pixel που θα διαβάσεις για αυτά παρακάτω και έχεις μεγάλες πιθανότητες να το διορθώσεις εύκολα. Όμως αρκετές φόρες είναι θέμα βλάβης στο transistor της πύλης που τα οδηγεί οπότε η βλάβη αυτή δεν διορθώνεται και το κινητό μας ή το laptop θα χρειαστεί αλλαγή οθόνης.
Τι έιναι το κολλημένο pixel
Το “κολλημένο pixel” είναι μια έννοια που αναφέρεται σε μια μικρή περιοχή στην οθόνη ενός υπολογιστή laptop ή smartphone που φαίνεται να μην ανταποκρίνεται σωστά και παραμένει αμετάβλητη.
Τα κολλημένα pixel εμφανίζεται σαν ένα μικρό φωτεινό σημείο, συνήθως μονόχρωμο, που δεν αλλάζει με την εμφάνιση της εικόνας. Αυτό μπορεί να προκαλεί ενόχληση στον χρήστη καθώς η παρουσία ενός κολλημένου pixel μπορεί να μειώνει την ποιότητα της εμπειρίας προβολής.
Οι κολλημένοι pixel μπορεί να προκληθούν από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων τεχνικών προβλημάτων, φυσικών βλαβών στην οθόνη ή ακόμη και υπερθέρμανσης. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα κολλημένα pixel μπορούν να διορθωθούν.
Οι κατασκευαστές προβολέων, τηλεοράσεων και οθονών συχνά παρέχουν εργαλεία και επιλογές για την επιδιόρθωση κολλημένων pixel, όπως οι τεχνικές της απαλοιφής (pixel-unstick) ή της δόνησης (pixel-exercise).
Τα κολλημένα Pixel μπορεί να εμφανίζουν χρωματικές διαφορές. Δηλαδή σε ένα λευκό φόντο στην οθόνη του laptop ή του κινητού, θα παρατηρήσουμε μια η περισσότερες κουκκίδες διαφορετικού χρώματος. Δηλαδή μπορεί να δούμε μια μπλε κουκκίδα στην μέση της οθόνης και μια πράσινη κάτω δεξιά.
Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που ένα κολλημένο Pixel μπορέι να συμπεριφέρεται σαν καμένο και να έχει μαύρο χρώμα. Τέτοιες βλάβες στην οθόνη του κινητού και του laptop μπορούμε να τις διορθώσουμε εύκολα.
Πώς να διορθώσω το καμμένο ή το κολλημένο Pixel
Με ένα online πρόγραμμα που δεν χρειάζεται να το κατεβάσεις. Πιο συγκεκριμένα θα χρειαστείς το JScreenFix το οποίο τρέχει απευθείας στον browser του κινητού σου η του laptop. Η λειτουργία του είναι απλή και δεν χρειάζονται τεχνικές γνώσεις ή ρυθμίσεις.
Για να ξεκινήσεις με το JscreenFix πρώτα θα ανοίξεις τον Browser από την συσκευή που θέλεις να διορθώσεις το καμένο η το κολλημένο Pixel. Δηλαδή αν θέλεις να διορθώσεις καμμένα pixels στο κινητό τότε θα ανοίξεις το site από το κινητό σου τηλέφωνο είτε είναι android ή iphone.
Αν θέλεις να διορθώσεις καμμένα pixels στο laptop τότε θα ανοίξεις το JscreenFix απο έναν browser που έχεις στο laptop . Για παράδειγμα τον Chrome.
Μετά θα αναζητήσεις πλήκτρο “launch JScreenFix” και θα το πατήσεις. Μετά θα εμφανιστεί ένα παράθυρο. Τότε με το ποντίκι αν θέλεις να διορθώσεις το laptop ή το με το δάκτυλο, αν αφορά το Κινητό, θα σύρεις το παράθυρο στο σημείο με τα προβληματικά pixels.
Όπως αναφέρει η εφαρμογή θα χρειαστεί να περιμένεις 10 λεπτά μέχρι να διορθωθεί το πρόβλημα με το κολλημένο Pixel. Συμβουλή, αν χρειαστεί να διορθώσεις pixel στο android κινητο ή το iphone τότε θα ρυθμίσεις το σβήσιμο της οθόνης να γίνεται μετά από 10 λεπτά. Ενώ συμβουλεύουμε οι συσκευές να είναι καλά φορτισμένες.
Αυτό που καταφέρνει η εφαρμογή και το κάνει πολλά καλά είναι να βομβαρδίζει την καμμένη περιοχή με τα pixel εκατομμύρια φορές το λεπτό και με άπειρους χρωματικούς συνδυασμούς. Όπως ισχυρίζονται οι κατασκευαστές το πρόγραμμα έχει επιτυχία πάνω απο 70% σε κολλημένα Pixel των laptop και κινητών τηλεφώνων. Φυσικά η χρήση του είναι δωρεάν και δεν έχει περιορισμούς.
Συνοπτικά
Τα καμένα pixel αναφέρονται σε μικρά φωτεινά στίγματα που εμφανίζονται σε οθόνες, όπως αυτές των laptops. Αυτά τα καμένα pixel μπορεί να παρουσιάζουν διάφορα χρώματα, συνήθως ένα φωτεινό χρώμα, και είναι σταθερά ενεργά, δηλαδή δεν αλλάζουν με την εμφάνιση της εικόνας στην οθόνη.
Τα καμένα pixel μπορεί να προκληθούν από πολλούς παράγοντες, όπως τραυματισμός της οθόνης, συνεχής έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες ή μηχανική βλάβη. Αν και η επιδιόρθωση καμένων pixel είναι συχνά δύσκολη, υπάρχουν ορισμένες τεχνικές που μπορούν να δοκιμαστούν.
Ορισμένες από αυτές περιλαμβάνουν τη χρήση ειδικών εφαρμογών που προκαλούν την επαναφορά και τη λειτουργικότητα των pixel. Σε κάποιες περιπτώσεις, ενδέχεται να απαιτείται η αντικατάσταση της οθόνης για την επιδιόρθωση των καμένων pixel.
Το δοκίμασα σε samsung note 10 και δουλεύει. Ευχαριστω
Μου δούλεψε σε samsung a52
Εχω iphone 12 και μετα απο πεσιμο εχει κουκιδες στην ακρη. Το φτιαχνει το προγραμμα;
Φαίνεται για σπάσιμο αυτό και σίγουρα δεν θα το φτιάξει.