Πως θα μάθεις αν παρακολουθούν το κινητό σου, 10 τρόποι
Τα τελευταία χρόνια κακά τα ψέματα όλο και περισσότερα πράγματα τα κάνουμε από το κινητό μας και το να έχουμε ένα σύγχρονο φθηνό smartphone είναι υπέρ μας. Είτε αυτό είναι iphone ή Android,σίγουρα θα έχετε εγκατεστημένη μια εφαρμογή.
Εφαρμογές υπάρχουν για τραπεζικές συναλλαγές ή επικοινωνίας που μπορεί να έχετε στείλει προσωπικά δεδομένα και κωδικούς πρόσβασης. Ακόμα με ένα smartphone μπορείτε να κάνετε μέχρι και σκανάρισμα εγγράφων ή και να δείτε τηλεόραση από το κινητό.
Με τόσα δεδομένα προσωπικά ή μη , Πως θα μάθεις αν παρακολουθούν το κινητό σου; Πριν πέσουν τα δεδομένα του κινητού σου σε χέρια που δεν πρέπει μήπως πρέπει να εγκαταστήσεις ένα καλό antivirus για το κινητο ; Με ένα μικρό κόστος και περίπου 50 ευρώ το χρόνο θα καλύψεις το android κινητό, το iphone αλλά και τους υπολογιστές σου.
Τους τελευταίους μήνες ακούγονται συχνά όλο και περισσότερες περιπτώσεις παρακολουθήσεων κινητών. Ο σκοπός συνήθως είναι η κλοπή δεδομένων ώστε να γίνει κακόβουλη ενέργεια. Δηλαδή κλοπή κωδικών πρόσβασης για να αδειάσουν τον τραπεζικό μας λογαριασμό.
Χρήση κωδικών για να κάνουν spoof το κύριο email account ή ακόμα ο κακόβουλος χρήστης να υποκριθεί εμάς. Σε μια συνομιλία στο facebook messenger ή άλλα προγράμματα όπως το Viber.
Τέλος υπάρχουν περιπτώσεις συνακροάσεων που για να υλοποιηθούν χρειάζονται ειδικό εξοπλισμό. Φυσικά σε κάποιες περιπτώσεις αρκεί να εγκατασταθεί , μέσω τρύπας ασφάλειας, κακόβουλο λογισμικό που μπορεί να γράψει μια κλήση. Το περιεχόμενο της συνομιλίας θα το στείλει αργότερα σε μια μορφή αρχείου στον κακόβουλο παραλήπτη, όταν αυτός το ζητήσει ή όταν βρεθεί το κινητό σε δίκτυο Internet (Data -wifi).
Οδηγός : παρακολουθούν το κινητό μου
Πως μπορούν να το παρακολουθήσουν
Παρότι το android και το iOS στα iphones θεωρούνται ασφαλή λειτουργικά συστήματα στα κινητά, ωστόσο συχνά πυκνά υπάρχουν και ανακαλύπτονται κενά ασφαλείας. Αυτά τα κενά εκμεταλλεύονται οι επιτήδειοι ώστε να εισάγουν στο κινητό κακόβουλο κώδικα. Αν θέλεις να μην είσαι το άγχος των κενών ασφαλείας δοκίμασε να ζήσεις 30 μέρες χωρις κινητο.
Αυτό λοιπόν μπορεί να εγκατασταθεί είτε με την μορφή εφαρμογής είτε ο χρήστης να το κατεβάσει, χωρίς να το γνωρίζει από το internet. Ειδικά για την τελευταία περίπτωση ο χρήστης μπορεί να την πατήσει από ενα sms που παραπέμπει στην σελίδα που περιέχει το λογισμικό. Άλλη περίπτωση είναι ο χρήστης να λάβει τον σύνδεσμο στο κινητό του μέσω από ενα email που έχει ως αποστολέα καμουφλαρισμένη μια οικεία διεύθυνση.
Μια όχι σπάνια περίπτωση, είναι το κακόβουλο λογισμικό παρακολούθησης κινητού τηλεφώνου να εγκατασταθεί μέσω bluetooth. Ναι το αθώο bluetooth που έχουμε σχεδόν πάντα ανοιχτό για να συνδέονται γρήγορα και αυτόματα τα ακουστικά μας.
Πως θα καταλάβω αν παρακολουθούν το κινητό μου
1. Λήψη ασυνήθιστων μηνυμάτων
Αν κατά την διάρκεια της μέρας λαμβάνετε μηνύματα που από εφαρμογές που δεν γνωρίζεται ότι έχουν εγκατασταθεί στο κινητό.
Τότε υπάρχει περίπτωση το κινητό σας να είναι παγιδευμένο. Αυτά τα μηνύματα εμφανίζονται με την μορφή pop στην αρχική οθόνη, άσχετα αν το κινητό είναι κλειδωμένο ή όχι.
2. Τερματισμός συνομιλίας
Όταν τερματίζετε μια κλήση πως συμπεριφέρεται το κινητό; Αν αργεί ή κολλάει σε όλες τις κλήσεις, τότε υπάρχει περίπτωση το κινητό να τρέχει κάποια περίεργη εφαρμογή. Αυτή η εφαρμογή με την σειρά της ενημερώνει τον επιτιθέμενο με τα στοιχεία της κλήσης η το περιεχόμενο της συνομιλίας.
3. Αδικαιολόγητη υπερθέρμανση
Κάποια ανύποπτη στιγμή ίσως παρατηρήσατε ότι το κινητό έχει υπερθερμαίνει, έτσι χωρίς λόγο και χωρίς να είναι συνδεμένο με τον φορτιστή.
Αν συμβαίνει αυτό τότε το κινητό για κάποιο λόγο τρέχει εφαρμογές που συνήθως καταναλώνουν και στέλνουν πολλά data . Η υπερθέρμανση αυτή δημιουργείται από το wifi module του ή από την υπερβολική κατανάλωση της μπαταρίας .
4. Περίεργη δραστηριότητα
όπως να φωτίζεται δηλαδή να ανοίγει η οθόνη χωρίς λόγο. Αν μαζί με τον φωτισμό έχετε παρατηρήσει απενεργοποιήσεις και ενεργοποιήσεις χωρίς λόγο, τότε θα πρέπει να σας προβληματίσει.
Προσοχή σε αυτό, διότι την ίδια συμπεριφορά θα παρατηρήσετε στην αθώα αναβάθμιση τους λειτουργικού Android ή ios και στην αναβάθμιση των εφαρμογών.
5. Γρήγορη αποφόρτιση
Έχετε αλλάξει μπαταρία πρόσφατα , δεν χρησιμοποιείτε το κινητό αρκετά αλλά η μπαταρία αποφορτίζεται γρήγορα. Αν συμβαίνει αυτό τότε είναι ένα δείγμα ότι μπορεί το κινητό να έχει εγκατεστημένο περίεργο λογισμικό και να στέλνει δεδομένα σε αυτόν που τα έχει ζητήσει.
Ένας τρόπος για να επιβεβαιώσετε αυτήν την συμπεριφορά είναι να απενεργοποιήσετε
τελείως τα wifi, data και bluetooth και να το παρακολουθήσετε. Αν το κινητό συνεχίζει να αποφορτίζεται γρήγορα τότε μάλλον έχει βλάβη ή νέα μπαταρία.
6. Δεν συνδέεται εύκολα με τις συσκευές σας
Αν έχετε παρατηρήσει ότι δεν συνδέεται με τις συσκευές σας όπως, τηλεόραση, ακουστικά κτλ τότε υπάρχει το ενδεχόμενο ο επιτιθέμενος να έχει προβάλει το κινητό και αυτό να μην χρησιμοποιεί τους τοπικούς δρομολογητές (DNS).
Πρόσθετα μπορεί να έχει εισβάλει και σε άλλες Iot συσκευές στο τοπικό δίκτυο της οικίας ή του γραφείου σας.
7. Πολύ μεγάλοι λογαριασμοί
Ειδικά των δεδομένων. Αν είστε σίγουροι ότι δεν κάνετε αλόγιστη σπατάλη των data. Όπως για παράδειγμα το youtube για να δείτε βίντεο, δεν κατεβάζετε συχνά email με τεράστια συνημμένα αρχεία . Ενώ ταυτόχρονα είστε σίγουροι ότι δεν έχετε κατεβάσει εφαρμογή που τρώει πολλά δεδομένα, τότε το κινητό στέλνει αλόγιστα δεδομένα.
8. Πολύ χαμηλή ταχύτητα
Έχετε κάνει εκκαθάριση των εφαρμογών και έχετε διαγράψει αρκετά αρχεία από το κινητό, αλλά μετά από αυτά το κινητό τρέχει πολύ αργά τις γνωστές αγαπημένες σας εφαρμογές.
Αν συμβαίνει το παραπάνω τότε είναι ένα σημάδι ότι το κινητό εκτελεί κακόβουλο πρόγραμμα και καταναλώνει πολλούς ελεύθερους πόρους.
9. Εξερχόμενες κλήσεις και SMS
Αν μπήκατε στην λίστα κλήσεων και παρατηρήσατε νούμερα και κλήσεις που δεν τις έχετε κάνει. Τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι το κινητό σας παρακολουθείται και έχει εγκατεστημένο κακόβουλο κώδικα. Το ίδιο ισχύει αν ακόμα βρείτε μηνύματα sms στα εξερχόμενα.
10. Περίεργες προωθήσεις.
Έχετε λάβει παράπονα, ότι σας καλούν και στο κινητό σας απάντησε άλλο άτομο ή χτυπά και δεν το σηκώνει κάνεις ενώ βρίσκεστε από πάνω του. Αν συμβαίνουν αυτά τότε είναι σημάδι ότι το κινητό τρέχει λογισμικό που κάνει forward της κλήσεις αλλού.
Δηλαδή κάνει προωθήσεις σε άγνωστα νούμερα που δεν γνωρίζεται. Σε αυτήν την περίπτωση όποιο κινητό αν έχετε μπορείτε να πληκτρολογήσετε τον κωδικό *#21# στο dialpad και να πατήσετε το εικονίδιο εξερχόμενης κλήσης .
Με αυτόν τον κωδικό θα εμφανιστεί ένα κρυφό μενού που θα σας ενημερώσει με την λίστα
των προωθημένων αριθμών, κλήσεων ακόμα και των data.
Ο παραπάνω κωδικός λειτουργεί περίφημα και έχει δοκιμαστεί σε όλα τα iphone, samsung, xiaomi, Huawei, LG, Motorola, Google και Nokia κινητά τηλέφωνα.
Επίλογος : Παρακολουθούν το κινητό μου
Στον κόσμο της τεχνολογίας και της ευκολίας, τα κινητά τηλέφωνα έχουν καταστεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Όμως, πολλοί δεν γνωρίζουν τον κίνδυνο που κρύβεται στο μικρό αυτό εργαλείο. Μέσω της τεχνολογίας, τα κινητά μπορούν να γίνουν εργαλεία παρακολούθησης, δίνοντας σε τρίτους πρόσβαση στις προσωπικές μας στιγμές. Δίαβασε για τους τρόπους ασφάλειας του κινητού σου στον σχετικό οδηγό.
Οι μέθοδοι παγίδευσης είναι πολυάριθμες και συνεχώς εξελίσσονται. Μια από τις πιο διαδεδομένες τεχνικές είναι η εγκατάσταση λογισμικών κατασκοπείας, τα οποία μπορούν να παρακολουθούν τις κλήσεις, τα μηνύματα και την τοποθεσία του χρήστη. Ένας άλλος τρόπος παρακολούθησης είναι η εκμετάλλευση των δικτύων Wi-Fi και Bluetooth, καθώς και των λογαριασμών social media. Ακόμη, η χρήση των cookies και άλλων τεχνικών καταγραφής δεδομένων στο διαδίκτυο μπορεί να αποκαλύψει τις προτιμήσεις και τις συνήθειες των χρηστών.
Τα παραπάνω εργαλεία και τεχνικές χρησιμοποιούνται κυρίως από εταιρείες και κυβερνήσεις με σκοπό την καταγραφή και ανάλυση των συμπεριφορών των χρηστών. Αυτό γίνεται με στόχο την εξατομίκευση των διαφημίσεων και την παροχή “ταιλορ μέιντ” υπηρεσιών. Επίσης, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τέτοιες τεχνικές για λόγους ασφαλείας και πρόληψης εγκληματικότητας. Ωστόσο, η λεπτή γραμμή μεταξύ της προστασίας της ασφάλειας και της παραβίασης της προσωπικής ζωής είναι πάντα ένα θέμα που προκαλεί συζητήσεις.
Μερικές φορές το δικό μου σβήνει από μόνο του ενώ η μπαταρία είναι στο 90%, είναι φυσιολογικό ή κάτι έχει κολλήσει;
Έχεις αλλάξει μπαταρία ή είναι της μάνας του η εργοστασιακή;
Υπάρχει πρόγραμμα που το ψάχνει ;
Αν έχεις Iphone δεν έχεις πρόβλημα!!!
Νομίζεις. Όλα τα κινητά άμα θέλουν τα παρακολουθούν
Δεν με νοιάζει καν, ούτε εφαρμογές τράπεζας έχω μέσα ούτε τίποτα.